Spinone Italiano Danmark hvalpe jagthund kennel opdræt familiehund
Finnone – opdræt af Spinone Italiano
Racefakta 

Om Spinone Italiano

Spinone Italiano er en italiensk hunderace, som primært bruges som stående jagthund, men som også er en dejlig og loyal familiehund. Hunden har et roligt, venligt temperament og har en ru pels, der kræver god pleje. Racen er meget gammel og kan spores mere end tusind år tilbage.

Udseende
En Spinone er en stærk, solidt bygget hund, som egner sig fortrinligt til al slags terræn. Pelsen kan variere fra helt hvid med enkelte orange/roan pletter til brun med hvide aftegninger. Til tider forveksles de brune Spinoner med tysk ruhåret hønsehund, som den dog er i familie med. Spinone Italiano karakteriseres ved den lange snude samt et spidst hoved. Hunden har et dejligt udtryk, som udtrykker intelligens og venlighed, og dens øjne beskrives ofte som ligefrem menneskelige. Selv voksne hunde har store, hvalpelignende poter, som gør dem til fremragende svømmere.

Pels
Pelsen er kraftig og ruhåret. Længden bør være 4-6 cm på kroppen, mens ører, ansigt og dele af ben og poter har kortere pels. Øjenbryn har længere, mere stiv pels, mens et flot skæg giver hunden et formidabelt udseende. Spinonen bør ikke have underpels. Halen skal være uden fane og skal i de fleste lande – herunder Danmark – være ukuperet. Pelsen kræver en en del pleje, forvent trimning ca. to gange årligt.

Farve
Hvid eller hvid med orange aftegninger, hvid spættet med orange, hvid med kastaniebrune aftegninger , roan eller roan/brun – gerne ”cappuciner-brun”. Den sidste brune nuance er den foretrukne. Spinone Italiano må ikke være trefarvet, med tan-markeringer eller sort i nogen form eller kombination.

Mål
Hanner: 60-70 cm høje, 34-39 kg.
Tæver: 59-65 cm høje, 29-34 kg.

Temperament
Spinonen er afslappet, rolig og kærlig over for både hunde og mennesker. Den er kendt for at være sød og blid over for børn. Den er loyal over dem, den kender og venlig over for fremmede. Hunden er ikke kendt for at være aggressiv og er derfor ikke et optimalt valg, hvis man ønsker en vagthund.

Århundreder sammen med mennesket har skabt en intelligent og lærenem hunderace, omend den har en tendens til at være stædig i forhold til opgaver, den ikke ser mening med. Hunden trænes med motivationstræning, da dens følsomme sind ikke passer til voldsomme irettesættelser.

Spinonen kræver meget motion, men er ikke nogen sprinter som mange andre stående jagthunde. I stedet traver den utrætteligt i et behageligt tempo, hvilket også gør den ideel som løbemakker. En mindre have passer fint til Spinonen, såfremt den luftes ofte.

Historie
Racen menes at stamme fra Piemonte-regionen i Italien. Da racen er en af de ældste jagthunderacer i verden, hersker der usikkerhed om dens oprindelse. Forskellige teorier peger i retning af både Italien, Frankrig, Spanien, Rusland, Grækenland og det keltiske Irland.

I løbet af 2. verdenskrig var Spinonen tæt på at uddø. Både krigen og nye vaner blandt italienske jægere, som i stedet var begyndt at bruge bl.a. settere, pointere og spaniels, gjorde Spinonen mere og mere sjælden. Racen blev dog genoprettet ved at blande den med bl.a. griffoner og ruhåret tysk hønsehund.
Selve navnet "Spinone" dukkede først op i starten af det 19. århundrede. Navnet stammer fra en italiensk tjørnebusk, i hvilken vildt ofte gemmer sig. Spinonens tykke hud og kraftige pels gjorde den ideel til at gå igennem buskene, og deraf navnet.
Billeder 
Spinonen kan enten være brun eller helt lys.
En hund med et dejligt gemyt – og et intelligent væsen.
Spinonens fine skæg, store snude og menneskelige øjne giver hunden et rørende udtryk.
Spinonehvalp, ca. 9 uger.
Spinoner elsker vand og er fremragende svømmere.
Finnone v/Rita Jokinen • Elkjærvej 28, 8230 Åbyhøj, Danmark • +45 21 39 44 85 • ritajokinen@yahoo.dk
Lav din egen hjemmeside med mono.net